Hukommelsesteam
Lurer du på om du eller noen du kjenner har hukommelsesvansker? Vi tilbyr basisutredning ved mistanke om kognitiv svikt. Ved mistanke om kognitiv svikt er det viktig å komme raskt i gang med utredning.
De fleste ønsker å forebygge utviklingen av demens. Hukommelsesteamet kan hjelpe deg oppnå livsstilendringer til vaner som er forbundet med mindre risiko for demens, samt lære deg teknikker for hukommelsestrening.
Tidlige tegn på demens
Glemsomhet
– Glemmer nylige hendelser, samtaler eller avtaler.
Vansker med språk
– Sliter med å finne ord eller formulere seg.
Problemer med orientering
– Blir forvirret om tid, sted eller situasjoner.
Endringer i humør eller personlighet
– Blir mer irritabel, engstelig, apatisk eller tilbaketrukket.
Svekket dømmekraft
– Tar dårlige avgjørelser eller handler på uvant vis.
Utfordringer med vanlige oppgaver
– Har problemer med kjente rutiner som matlaging, betaling eller påkledning.
Nedsatt konsentrasjon og planlegging
– Vansker med å følge med i samtaler eller organisere aktiviteter.
Basisutredning
Vi innhenter sykehistorie og kartlegger din mestring av hverdagslivets aktiviteter gjennom samtale med deg og dine nærmeste. Utredningen foregår gjennom samtale og spørreskjema, og vi følger offentlige retningslinjer i vår utredning. Angst og depressive symptomer kan komme som en del av, eller i tillegg til demens, og kartlegges også.
Denne innledende kartleggingen gir ikke endelig diagnose, men resulterer i en utfyllende rapport som gir deg faglig begrunnet vurdering på om det foreligger økt mistanke for kognitiv svikt eller ikke. Ved økt mistanke om kognitiv svikt vil vi henvise deg direkte til spesialisthelsetjenesten for videre oppfølging dersom du ønsker det.
Du trenger ikke henvisning fra fastlegen din, og du kan bestille time for utredning direkte hos oss. Vi tilbyr utredning diskret hjemme hos deg, eller på våre lokaler.
Forebygging av demens
The Lancet Commission har identifisert en rekke modifiserbare risikofaktorer for demens – altså faktorer vi kan påvirke gjennom forebygging og livsstilsvalg. Disse er basert på solid forskning og ble oppdatert sist i 2020.
Faktorer som kan modifiseres senere i livet:
Røyking
– Skader blodårer og hjerne.
Depresjon
– Kan påvirke hjernehelse over tid.
Fysisk inaktivitet
– Redusert blodgjennomstrømning til hjernen.
Diabetes type 2
– Øker risiko for vaskulær skade i hjernen.
Lite sosial kontakt
– Øker sårbarhet for kognitiv svikt.
Høy alkoholbruk
– Skader hjerneceller og øker risiko.
Luftforurensning
– Kronisk eksponering kan påvirke hjernen negativt.
Hodeskader
– Særlig gjentatte traumer (f.eks. fra fall eller ulykker).
Lancet estimerer at opptil 40 % av demenstilfellene globalt kan forebygges eller utsettes ved å redusere disse risikofaktorene.
Livsstilsendring
Mange ønsker varige livsstilsendringer, men møter indre barrierer de ikke helt forstår. Samtaler med en psykolog kan gi økt selvinnsikt og bidra til dypere, mer varige endringer i vaner og tankemønstre.
Våre behandlere er eksperter på hvilke livsstilsfaktorer som kan gi økt risiko for psykisk og fysisk sykdom og demens. Vi har et stort ønske om å videreformidle denne kunnskapen til deg slik at du kan ta sunne valg for deg selv.
Bestill time til samtalebehandling i dag!
Kurs
Kommunikasjon ved demens
Psykologspesialist tilbyr GRATIS undervisningseminar i kommunikasjon og samhandling med personer med demens.
Kurs om forebygging
GRATIS kurs med fokus på forebyggende tiltak man kan gjøre fra 60 +, men relevant for alle aldersgrupper. Vi tilbyr oppdatert kunnskap om livsstilsfaktorer som er forbundet med demens.
Hukommelsestrening
Vi tilbyr et undervisningsbasert kurs med fokus på å holde hjernen skarp og klar. Kurset er bl.a basert på teknikker utviklet av Dr. Y. Hasegawa, som har forsket på forebygging av kognitiv nedsettelse og demens.